03 Haziran 2009

Neyi Yiyelim Neyi Yemeyelim

Hacettepe Tıp Fakültesi'nin 25 yıllık hademesi Satılmış Taşdöğen mesleki birikimlerini bizimle paylaşıyor ve yıllardır her yerde gördüğümüz faydalı besinlere ilişkin tartışmaya son noktayı koyuyor. Kendi ağzından dinleyelim:

Şimdi bah yeğenim, öyle her önüne geleni yemeyecen, ortalık hormonlu zebze meyve gayniyür. Geçen bazara gittim, domatesler gafam gadar, hıyarlar polis copu gibi. Ufak bi karpuz alayım dedim papaz eriği çıhtı allah seni inandırsın. Zaten bunların faydalısı var faydasızı var hepsi yenmez. Mesela domates çok faydalı. Yemeğe katarsıın, makarnaya koyarsıın, salataya doğrarsıın, salçası olur, turşusu olur. Reçelini de yedim emme sevmedim, sevene de lafım yok, sevenleri ayırmak günahtır. Çok fitaminli bi gıda, galorisi normal, rengi güzel, kan yapar. Allah-ü Tealanın bizlere ihsanı.

Sonra çemen var. Tokat'tan köyden gelir hala bize. Ekmeği açacan tamam mı, arasına önce biraz tereyağı sürecen, üstüne de basacan çemeni. Yanında da bi sürahi ayran olacak amma, yoksa adamın ağzı yanardağ ağzına döner. Bunu hıyar turşusuyla beraber yudacan. Fitamini bol, galorisi yok, acısı çok. Acı iştahı guvvetlendirir. Ama bi kötü tarafı var çemeni yedin mi 3 gün teke gibi kokarsın. Bende kısmetse önümüzdeki hafta 1 haftalığına yıllık izne ayrılacam, evde verecem çemeni, verecem çemeni.

Brokoli diyolar bi de. Çok faydalıymış da fitaminliymiş de, şuymuş da buymuş da... Bi kere tipi bozuk. Hanım geçen haşlamış bi dene yedim, allah çarpsın gamyon tekeri yesem daha lezzetli olurdu. Ağzım ekşidiii, yüzüm buruştuuu. Yutana kadar akla karayı seçtim. Çocuklara da yidirmiş ben gelmeden evvel. Bundan kelli bunu bişirmeyecen dedim hanıma. Yasakladım gitti. Gavur zebzesi deel mi, ne beklersin?

Karışık ızgara var yine yemeklerden. Tavuğuydu, koyun etiydi, adanasıydı ohşşş ağzım sulandı bee. Lavaşı aldın mı eline? Önce en alta acılı ezmeyi sürecen üstüne sumaklı soğanı bas edicen. En üste de etleri goydun mu, araya da bişmiş domatesi (domates gan yapar, fitamini boldur) yerleştirdin mi? At tuzunu baharatını sar dürümü ye. Fitamini boldur kalorisi çohtur amma yemişim kalorisini, bi de bu galori bokunu çıkardılar. Önüne kadar gelmiş kebap geri gönderilir mi be? Ertesi gün ahşam bi şey yemezsin olur biter. Kebaba gurban olsun sıfır beden avratlar. Hastaneye de geliyolar iki güne bir, bi deri bi kemik veremli gibi. Geçen acıdım birine yarım domates verdim yesin diye, "sağolun rejimdeyim" dedi. Estağfurullah çekip uzaklaştım olay mahalinden. Böyle fitaminli bi şey yenmez mi tövbe yarabbi.

Bi sonraki yazıda buluşmak üzere bol gıdalı günler. Can boğazdan gelir, yeyin yeyin.

5 yorum: