23 Nisan 2009

mektep medrese imtihani soru bankası-2

serinin devamı

ilm-i fani suali:

kürre şeklindeki 3 camekana 3 ayrı nebat konularak bir tecrübe tatbik edilmiştir. ilk camekana şifalı itboğan otu konmuş ve sadece karbon-u dü oksid verilmiştir, amma ve lakin loş ışığa maruz bırakılıp nurdan el çektirilmiştir. 2. camekana nemli bir pamuğun içine yerleştirilmiş nohut konmuş ve camekanın içine mübarek bir hoca okuyup üflemiştir. 3. camekanda ise bir avuç toprağın içinde bir mercümek tanesi vardır. camekanın üzerinde bir yere delik açılmış ve ayrıca nur-u şemse maruz bırakılmıştır. bu ahvalde, üç nebattan bu hangisinin ömrü daha bereketli geçer.

el cevap:
allah uzun ömürler versin.

ilk camekandaki itboğan otu şifalı bir nebattır ve bal ile karıştırıldığında bir gecede kuru öksürüğü keser. ancaaak burda kendi canının derdine düşmüştür. nebatlar karbon-u dü oksid ve nur-u şems kullanarak photosynthess yani ittifak-ı nur-u şemsi-i mübarek ederler. buradaki itboğan otu loş ışık ve içerdeki gazı kullanıp bir süre bu işlemi yaparak hayatta kalacak ise de bir vakit sonra yokluktan bitap düşecek ve boynunu eğecektir. allah rahmet eylesin.

ikinci camekandaki nohud ise pamuğun ve hocanın kudretiyle büyüyüp serpilecektir. amma, yeşerdiği vakit içerdeki ab-ı hayat kuruyacak ve hocanın nefesine muhtaç kalacaktır. şimdiii eğer ki nohudun imanı tam ise mazbut bir şekilde, hayırlı meyveler verdikten sonra eceliyle vefat eder. lakin ki dinden çıkıp mürted olursa o vakit hoca da kâr etmez ve tez zamanda küffar gibi solar. fani dünyadan baki dünyaya sadece iman kalır.

üçüncü camekandaki mercümek ise münasip şartlara sahiptir ve hamdolsun hiç noksanı yoktur. istikbali parlaktır. fakat bilindirmelidir ki mercimeğe de can veren yüce allah'tır. bu mercümek kardeşimiz allah'ın bahşettiği rızkı israf etmeden kullanırsa camekanın içi adeta bir bahçeye döner güller açar. amma nefsine boyun eğer de israf ederse cennet bahçesinin hayaline bile gark olamayıp konya ovası'ndaki kavak ağacı gibi biçare yaşar. bütün rızkı kendine ayırdığı için de günahkar olur.

demek ki mühim olan çok yaşamak değil, müsbet bir ömür sürüp, vefat ettikten sonra hayırla yad edilmektir. iblisin hilesinden allah'a sığınırım. amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder